Behandling av Raw+jpg i Lightroom

Tar du bilder i både raw + jpg ? Har du fått litt problemer i Lightroom når du skal begynne å velge ut bilder?

Petter Smart

Smarte valg

Du har to valg i Lightroom, du kan gå på Edit og så Preferences. Da får du opp denne:

Hvis du vil se jpg-filene ved siden av raw filene, så krysser du av der jeg har satt rødt kryss. Hvis du vil at Lightroom skal behandle jpg og raw filene likt, altså hvis du sletter en fil i raw, så slettes den også i jpg. Da krysser du ikke av for dette.

Håper dette var et nyttig tips. Hvis du vil lese mer om dette, fant jeg denne artikkelen nyttig: https://www.lightroompresets.com/blogs/pretty-presets-blog/7528404-how-to-handle-raw-jpeg-in-lightroom-part-3

Så det jeg faller tilbake på er egentlig det jeg har gjort tidligere, for noen år siden da jeg holdt på mye med naturfoto, det holder å ta bilder i raw, for de skal jo bearbeides i Lightroom uansett, og eksporteres deretter ut i jpg. Så, hvis det ikke er store grunner til det, så er det å satse på raw best.

Sammenligning mellom jpg og bearbeidet raw

Et eksempel som underbygger dette. Her sammenligner jeg jpg slik jeg tok det direkte fra kamera og den bearbeidede raw-fila.

Dette er fra Olympus PEN-F, hvor jeg har fargeprofil 2 for jpg-filene. Til venstre er altså et jpg-bilde rett fra kamera, og til høyre et bearbeidet raw bilde. Så forskjellig blir det.

Vurder hva som er hensiktsmessig for deg

Så kan vi jo gjøre vurderinger da, i hvilke situasjoner vi tar bildene, hva vi vil med bildene i etterkant. Er du helt fersk nybegynner, kan kanskje jpg være greit, og heller konsentrere seg om det komposisjonsmessige. Det spørs også hvilke medier du bruker til å bearbeide.

Tar du bilder med mobil er det vel kun jpg så langt jeg kjenner til som er mulig. Og der er det jo også fine bearbeidingsmuligheter i etterkant. Tar du med et speilrefleks eller et speilløst systemkamera, så tenker jeg at du kan ta inn jpg bildene over til mobilen, hvis du vil, eller bearbeide på PC ved bruk av Lightroom eller et annet egent program. Det er altså mange muligheter og mange valg.

Finn din rutine

Det viktigste er at du kommer i en rutine med dine bilder som du blir fornøyd med. Og så skal det være morsomt og enkelt. Det å jobbe med bildene som du tar skal være noe som gir deg glede.

Forfatter av innlegget

Eli Brager

Hei, det er jeg Eli Brager som har forfattet dette innlegget. Jeg er både Gestaltterapeut, ingeniør og en ivrig amatørfotograf. Jeg tror at å holde på med en hobby som for eksempel fotografering, kan være med på å berike livet ditt. Derfor vil jeg gjerne gjennom denne siden gi deg del i min fotografering og dele av mine erfaringer. Kanskje du også får lyst til å starte seriøst med fotografering, enten som hobby eller som proff.

One thought on “Behandling av Raw+jpg i Lightroom

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.